jueves, 9 de octubre de 2008

Schapenrouten: wandelen door Spanje

-
De schapenrouten over de Cañada Real Soriana Oriental (CRSOr) is af. Het is dus eigenlijk een heugelijke dag.
Ik kan u nu het totaalbeeld geven. Van zijn loop, zijn bochten, splitsingen, dwarsverbindingen, vernauwingen, doorgangen en uitlopers (ramals). De schapenrouten CRSOr gaat door acht (8) provincies. Is van noord naar zuid te lopen (zuidzuidwest aanhouden) en van zuid naar noord (noornoordoost aanhouden). Van boven naar beneden in een rechte lijn 640km. In de breedte (de Greenwich-meridiaan loopt net niet over La Virgen de Pilar in Zaragoza), beter: van oost naar west, is er een verplaatsing over 350km.
-
De Cañada Real Soriana Oriental bestaat eigenlijk niet. Het is de naam van en voor een eeuwenoude veeroute, Koninklijk beschermd,
dwars door Spanje, van rechtsboven naar linksonder, om van Sevilla – Extremadura in Soria of La Rioja te komen en in de herfst weer terug te gaan, samengesteld uit lokale en provinciale veerouten. Om zo, samen, een schitterend groen lint te vormen.
-
De CRSOr is de langste en waarschijnlijk de mooiste wandelroute door Spanje. Het is een
wandeltocht, een trektocht (la marcha) om van te genieten. Loop eens een dag over die schapenrouten. Koppel aan uw vakantie in Spanje een wandelweek over deze historische paden. Ga door die schitterende, echte Spaanse dorpen en gehuchten. Geniet van de grote & kleine geschiedenis(sen) en cultuur van het ‘onbekende’ Spanje. Of loop ‘in het spoor van el pastor’ de hele wandelroute, in zo’n week of acht.
-
In La Rioja zijn er de drie (3)
uitlopers, de ramals. In Soria begint de CRSOr pas echt. Daar heet-ie ook zo. De schapenrouten bestaat uit cañadas (75m breed), cordels (37.5m) en veredas (minder dan 20m). Zo’n breed y mooi wandelpad heeft u nimmer gehad. Het gaat omhoog en omlaag. Het hoogste punt is in Soria: alt.1783. Veel vals plat. Soms korte stevige stijgingen of dalingen. Door het ruime lege land. Soms door dorpen; vaak komt u niemand tegen. De natuur: vogels, wild en flora. Het ligt en is er gewoon..!
-
Wat het mooiste stuk is zeg ik niet.
Nu moet ik dat alles schrijven en uitgeven.
Dan zijn de wandelboeken over de schapenrouten klaar.
U hoort..!
-
En natuurlijk die namen, van de routen.
Waardoor de CRSOr wordt gevormd.
Soms slechts een korte samenloop.
Subtiele naamsverschillen.
-
Cañada Galiana
Cordel de Merinas
Cordel de las Merinas
Cañada de Merinas
Cañada Real de Merinas
Cañada Real de Merinas oriental
Cañada Real Galiana
Cordel de la Pica
Cordel de Ambite
Cañada Real Riojana o Galiana
Cañada Real Segoviana
Cañada de Veredas
Cañada Real de Ganados
Cordel de las Merinas
Cañada Real Segoviana o de la Cruz de Corcha
Cañada del Horcajo
Cañada de Andalucía y de La Mancha
Cañada de Andalucía a Soria
Cordel de la Mesta
Cañada de la Mesta
Cañada Real de la Mesta
-
9-10-2008 21:54:04

No hay comentarios: