domingo, 9 de septiembre de 2007

61: Schapenrouten - GR40 - todos

-
Calzada Romana
Vía Corduba – Emérita Augusta
Cañada Real Soriana Oriental (CRSOr)
Schapenrouten
Camino Mozárabe
Gran Recorrido – GR40 & GR39
-
I. de grote lijn – het overzicht
-
De ‘schapenrouten’ is een lange wandeltocht
dwars door Spanje. Over die eeuwenoude veerouten. Trashumance. Verweidend vee. Een uitgebreid net (‘red’) van rutas de trashumancia. Gewone naam is vías pecuarias. ‘Las cañadas reales eran tres’. Er zijn drie hoofdrouten in Spanje: La Leonesa. La Segoviana. La Manchega. De namen zeggen het.
-
Bijzondere naam is La Cañada Real. De Koninklijke veerouten. Vaak gevolgd door een naam. Wij volgen de Cañada Real Soriana Oriental (
CRSOr). In de literatuur wordt die beschreven als en gerekend tot La Segoviana. Wij brengen die in kaart & beeld. Het moet uiteindelijk een wandelboek worden.
-
Van
La Rioja in het noorden tot Sevilla in het zuiden. Anno Deo 2007 gekomen tot in de provincie en aan de poort van de stad Córdoba. Op dinsdag 19 september 2006 om 14:12 uur waren we bij La Ermita de La Virgen de Veredas en El Santuario de La Aparición. De daarbij gelegen rivier, de Río Guadálmez vormt de grens tussen de provincies Ciudad Real en Córdoba. Daar gaat de ‘schapenrouten’ doorheen.
-
Komende vanuit de provincie Ciudad Real, door de
Valle de Alcudía, met toen belangrijke plaatsen als Viñuela en Veredas en langs San Benito, komt de ‘schapenrouten’ de provincie Córdoba in door de Río Guadálmez en langs die twee kerkelijke gebouwen. Vandaar uit naar El Guijo. In El Guijo is dé grote splitsing. De Cañada Real Soriana Oriental (CRSOr) vervolgt haar weg zuidelijk (N180°) over Córdoba naar Sevilla. Haar evenknie gaat westelijk (N290°) naar de Extremadura.
-
Van El Guijo door naar Pozoblanco. De grotere stad in de buurt. Na Pozoblanco is de loop van de ‘schapenrouten’ kilometers onduidelijk. Er zijn wel paden om te wandelen en te lopen, maar of dat officieel La Cañada is, is de vraag. Dat zoeken we nog uit. Bang dat het over het asfalt van de A-435 gaat. Eenmaal weer in het land & veld, scheert de ‘schapenrouten’ op 1km
langs de Puerto Calatraveño, door naar Villaharta. Van daar uit langs de N-432 door El Vacar. Langs of door Estacion de Obejo en Cerro Muriano, om uit te komen in de stad Córdoba. Dan door naar het eindpunt: Sevilla.
-
Wat van noord naar zuid gaat, gaat ook van zuid naar noord. Wat te wandelen is, is ook te fietsen. Op een mountainbike (MTB – ATB). De ‘schapenrouten’ is een 1.000km lange wandeltocht door Spanje. Haar loop, route, traject gaat ook door de provincie Córdoba. Van kerk tot stad 110km. Daar gaat het hier nu over!
-
II. Zij die u voorgingen
-
Als u besluit om dit deel van de ‘schapenrouten’ te wandelen, bent u niet de eerste. Vele voeten gingen u voor. Het traject door de provincie Córdoba, van en naar de stad Córdoba werd al door de
Romeinen gebruikt. Die er een weg hebben aangelegd. Onderdeel en afsplitsing van de Vía Augusta, de weg van Córdoba naar Mérida. Ofwel in het ‘Romeins’: Vía Corduba a Emérita Augusta. Soms nog prachtig zichtbaar. De idee over een Romeinse weg te lopen of te fietsen..!
-
Bij El Vacar was de Romeinse splitsing. Het
Castillo El Vacar bewaakte de route. Links af naar de Romeinse stad Emérita Augusta. Rechts af, omhoog, naar het noorden. In ieder geval tot aan de kwikmijnen bij Bienvenida: Sisapo. Aan- en afvoer van mens & goed.
-
Nadien gebruikt door de
Moren. Later door de Katholieken. Nu nog in gebruik als onderdeel van de pelgrimsroute van Córdoba naar Santiago de Compostela, mooi gemaakt door Camino Mozárabe (La Asociación de Amigos del Camino de Santiago de Córdoba). In de provincie Córdoba ook beschreven als een grote route’, een Gran Recorrido. De GR40 van Córdoba naar El Guijo, om dan samen met de Córdobaanse GR39 bij haar eindpunt aan te komen: La Ermita de La Virgen de las Veredas en El Santuario de la Aparición.
-
Soms zijn beelden inzichtelijker. Bent u wellicht visueel ingesteld..! Schematisch zien die diverse routen -over hetzelfde traject- er zo uit.
-
Kaart 1: Schapenrouten – Cañada Real Soriana Oriental
Kaart 2: Vía Corduba – Emérita Augusta
Kaart 3: Camino Mozárabe
Kaart 4: Gran Recorrido – GR40
Kaart 5: Gran Recorrido – GR39
Kaart 6: De samenhang
-
Het is een wandeltocht of fietstocht van ongeveer 110km. Van noord naar zuid of andersom. Wandelend te doen in vijf (5) dagen. Met de
mountainbike (MTB – ATB) in twee of drie dagen.
-
III. de ‘etapas’
-
De te wandelen route is in te delen in vijf (5) ‘etapas’ van elk ongeveer 15 tot 20km. Een ‘etapa’ is een dagwandeling. Uitgangspunt is gemiddeld vier (4) km. per uur. Dat is voor ‘n dag wandelen in dit gebied en met deze terreinomstandigheden genoeg. Het beginpunt is bij de grens Ciudad Real en Córdoba. Het eindpunt is de Puente Romano bij de stad Córdoba.
-
Etapa 1: Ermita & Santuario – El Guijo – 17km. – 4 uren
Etapa 2: El Guijo – Pozoblanco – 16km. – 4 uren
Etapa 3: Pozoblanco – Villaharta (totaal: 32km.)
Etapa 3-I: A-435 – Puerto Calatraveño – 17km. – 4 uren
Etapa 3-II: Puerto Calatraveño – Villaharta – 15km. – 4 uren
Etapa 4: Villaharta – Cerro Muriano – 22km. – 6 uren
Etapa 5: Cerro Muriano – Córdoba – 14km. – 4 uren
-
IV. de kaarten
-
Voorop gesteld het volgende.
-
De gebruikte kaarten worden uitgegeven door het Instituto Geográfica Nacional (
ING). Daar berusten de auteursrechten: © ‘reservados todos los derechos que marca la ley’. De hier gebruikte en weergeven kaarten (1:25.000) zijn door mij gescand, bewerkt en dienen slechts als voorbeeld. U kunt er in géén geval op wandelen, lopen, fietsen of navigeren. Door de bewerkingen zijn de verhoudingen en data op die kaarten (te sterk) gewijzigd.
-
De gebruikte kaarten zijn gewoon te koop. In Spanje bij het
CNIG. In Madrid is het hoofdkantoor. In elke provinciehoofdstad een vestiging (overigens alleen de kaarten van die provincie). Dus ook in de hoofdstad Córdoba. In Nederland te koop bij de betere winkels, zoals in Amsterdam bij ‘Pied à Terre’. De onderstaande 12 kaarten (1:25.000) heeft u wel nodig.
-
Etapa 1:
834-IV
San Benito
834-III Virgen de las Cruces
-
Etapa 2:
859-I
Pedroche
859-III Pozoblanco
-
Etapa 3:
858-IV
Villanueva del Duque
880-II Puerto Calatraveño
880-IV
Espiel
-
Etapa 4:
901-II
Villaharta
901-IV Villaviciosa de Córdoba (1km²)
902-III Estación de
Obejo
-
Etapa 5:
923-I
Cerro Muriano
923-III Córdoba
-
Als overzichtskaart is natuurlijk altijd handig een provinciale kaart (mapa provincial) van Córdoba van 1:200.000, bij dezelfde adressen verkrijgbaar.
-
Voor een eerste indruk van alle Spaanse ‘dorpen’:
Pueblos de España.
-
V. de route
-
Een gedetailleerde beschrijving van de route in de provincie Córdoba zal nog
volgen. Met verwijzingen naar kaarten, beelden en bijzonderheden. Dan kunt u het napluizen en bezien op welke punten u wat tegenkomt. En.. gaat u zeker wandelen in Spanje!
-
VI. het moderne wandelen
-
Bij de wandelen van deze route door de provincie Córdoba dient u zich gewoon goed voor te bereiden. Kleding & schoenen. Voedsel (brood & water). Kaarten. En de ouderwetse kompas. Bij en op elke vierkante meter moet u weten waar u bent. Onmisbaar is tegenwoordig de
Gps. De ‘schapenrouten’ vanaf het begin gemarkeerd met zo’n ding. Tienduizenden waypoints. Echter, als de batterij op is, heeft u er niets meer aan. Weet u dan nog waar u bent én naar toe moet of kan…?
-
Voor dit gezamenlijke traject van de Vía Corduba a Emérita Augusta, La Cañada Real Soriana Oriental (CRSOr), de ‘Schapenrouten’, Camino Mozárabe en Gran Recorrido – GR40 één bestand gemaakt van de nu beschikbare waypoints en er één route van gemaakt. Ingedeeld in de 5 ‘etapas’ met eenzelfde nummering.
-
Dit bestand roept om uitwerking & uitbreiding..!
-
Schapenrouten – GR40 (versie55-3).
-
Etapa 1:
waypoints 1000 t/m 1027
Etapa 2: waypoints 2000 t/m 2023
Etapa 3:
waypoints 3000 t/m 3246
Etapa 4: waypoints 4000 t/m 4090
Etapa 5: waypoints 5000 t/m 5072
-
Waypoint en Gij zult wandelen.
Te bezien middels Google Earth (© Toine Gr.)
De waypoints, routes en ‘etapas’.
Het landschap.
Een prachtige wandelweek.
-
9-9-2007 19:19:51 ~ © cees dekker

5 comentarios:

Anónimo dijo...

I do consider all of the [url=http://www.saclongchamppliagefr.eu]sac longchamp pliage[/url] ideas you have introduced in your post. They're very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for starters. pas cher longchamps [url=http://www.saclongchamppliagefr.eu]sac longchamp pliage[/url] , May you please lengthen them a little from next time? Thanks for the post.
You can definitely see your expertise [url=http://www.saclongchamppliagefr.eu]sac longchamp pliage[/url] within the paintings you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren't afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

Anónimo dijo...

I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
I don't know who you are but certainly you're going to a famous blogger if you
aren't already ;) Cheers!

Review my web blog ... michael kors hobo

Anónimo dijo...

Simply desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is just cool and i could assume you're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

Feel free to surf to my webpage michael kors mens watches

Anónimo dijo...

Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off
the screen in Safari. I'm not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I'd post to let
you know. The design look great though! Hope you get the problem resolved soon.
Many thanks

Feel free to visit my blog :: michael kors chain tote

Anónimo dijo...

I am actually grateful to the holder of this web site who has
shared this enormous piece of writing at at this time.


Feel free to surf to my site - cruise vacation